Telegraf.rs - kultura

Završeni 9. Bucini dani: Svetozaru Cvetkoviću “Grand prix” za glumačko ostvarenje festivala

Žiri 9. festivala “Bucini dani” 2024. u sastavu Vanja Milačić (glumica), Mina Lazarević (glumica) i Zoran Maksimović (teatrolog i predsednik žirija), odgledao je od 10. do 15. juna 2024. godine pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurenciji.

Mišljenje žirija je da i ovogodišnja selekcija potvrđuje kvalitet i ozbiljnost festivala. U susret desetogodišnjici, jasna je želja i potreba publike da s obzirom na dosadašnje domete i dalje iščekuje značajna umetnička ostvarenja.

Nagrada za produkciju “Milan Minja Obradović” zamišljena kao omaž Župljaninu, producentu i velikom prijatelju pozorišta, ove godine se dodeljuje predstavi “Režim ljubavi” (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić).

Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca dodeljuje se Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi “Kako sam naučila da vozim” (HEARTEFAKT, režija Tara Manić). Marta Bogosavljević je minimalnim sredstvima pokazala širok dijapazon registara i veliko umeće u kreiranju zahtevne i složene uloge.

Foto: Boris Katančević, Lazar Katančević / BUCINI DANI PRESS

Nagradu za glumačku bravuru festivala žiri dodeljuje Bratislavu Jankoviću (“Ko igra Sonju Savić”/Čačansko pozorište u saradnji sa Bitef teatrom, režija Andraš Urban).
Janković je ispitujući fiziološke i umetničke granice uspeo da dođe do bravuroznog scenskog ostvarenja.

Kako je ovogodišnja selekcija bila bogata izuzetnim glumačkim kreacijama, stručni žiri je uz podršku čelnih ljudi festivala odlučio da napravi dva presedana.

Biljana Nikolić i Bojan Veljović su u predstavi “Režim ljubavi” (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić) svojim individualnim kreacijama nadgradili dinamičan scenski čin, te žiri prvi put dodeljuje specijalno priznanje Zlatno zrno za partnersku igru.

Foto: Boris Katančević, Lazar Katančević / BUCINI DANI PRESS

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu ravnopravno se dodeljuje Goranu Jevtiću i Urošu Jakovljeviću za predstavu “Akademija smeha” (Atelje 212, režija Milica Kralj). Nadahnutom, uzbudljivom, dopunjujućom scenskom igrom, kreirajući dva suprotstavljena lika, bili su jedan drugom i kontrapunkt i jednota.

Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Mirjani Karanović za ulogu u duodrami “Gidionov čvor”. Igrajući jedan kompleksan, težak i tragičan lik, pokazala je raskošan glumački dijapazon i vrhunsku scensku dominaciju.

Foto: Boris Katančević, Lazar Katančević / BUCINI DANI PRESS

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) “Bucini dani” 2024. žiri dodeljuje Svetozaru Cvetkoviću za ulogu teče u predstavi “Kako sam naučila da vozim” (HEARTEFAKT, režija Tara Manić).

Slojevito, sa punim emocionalnim pokrićem, Cvetković minimalističkim ali efektnim sredstvima igra čoveka devijantne prirode i razdiruće strasti u komplikovanom, zabranjenom i protivprirodnom odnosu. Svetozar Cvetković je tumačenjem ove uloge pokazao punu glumačku zrelost i svu veličinu glumačkog dara.

(Telegraf.rs)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *