exit

U neprestanoj borbi za rodnu ravnopravnost, EXIT se ističe sa timom koji čini dve trećine žena

Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena u svim sektorima društva i danas su sporna pitanja za mnoge kompanije i institucije. EXIT festival i ovaj Dan žena koristi kao osvrt na ideju vodilju koja je tu od osnivanja festivala – borba za uređeno i osvešćeno društvo, uz moćnu poruku koje su zaposlene u Exitu poslale svim ženama na današnji praznik: „Osnažene žene osnažuju žene – i to je naša supermoć”!

Rodna ravnopravnost je borba svih nas, ona se pred našim očima odvija svakog dana, i EXIT je ponosan na to što žene u ovoj organizaciji mogu da predahnu jer se, u svom radnom okruženju, nalaze na poziciji koja im pripada. EXIT tim čini dve trećine žena, odnosno 64% ukupne radne snage, a značajan broj njih su šefice, direktorke, koordinatorke, menadžerke koje vode timove i projekte. U globalnoj muzičkoj industriji, rodna ravnopravnost i zastupljenost žena, kako na sceni, tako i iza nje je i dalje vrlo prisutan problem, upravo zbog toga EXIT je pozitivan primer koji bi industrija trebala da sledi. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival)

Dve trećine Exita, žene koje čine kičmu i stub višestruko nagrađivanog festivala, poslale su jasnu i osnažujuću čestitku: „Srećan Međunarodni dan žena – danas, sutra, uvek”! Njihov udeo u organizaciji inspirišuć je i šalje moćnu poruku sam po sebi – one čine impresivnih 64% od oko 100 stalno zaposlenih u Exitu, dok 35% njih zauzima upravo menadžerske ili izvršne pozicije. Nasuprot tome, oko 28% muškaraca zauzima menadžerske ili izvršne pozicije, pri čemu većina, otprilike 72%, radi u operativnim kapacitetima. Ova dinamika pokazuje proaktivni pristup Exita u podsticanju rodne ravnopravnosti i pojačavanju doprinosa žena u muzičkoj i festivalskoj industriji i šire. Ova pojava nije nova unutar Exitove festivalske organizacije, budući da je procenat žena u timu konzistentno visok od samog početka.

Važno je napomenuti i da problem rodne nejednakosti unutar šire muzičke industrije i dalje postoji. Iako su napravljeni neki iskoraci ka uspostavljanju balansa, i dalje postoje dispariteti, a žene i dalje nailaze na prepreke u ostvarivanju jednakih vodećih uloga. Međutim, usred ovih izazova, postoji prilika za pozitivnu promenu. EXIT festival služi kao primer, koji godinama pokazuje posvećenost rešavanju ove nejednakosti. Ističući radnu snagu u kojoj mnoge žene obavljaju značajne rukovodeće pozicije, ovo je reprezentativan primer kako bi industrija trebala da izgleda. 

Kroz zajednički napor i predanost, možemo naslikati pejzaž muzičke industrije, tako da na njemu cveta rodna ravnopravnost, a talenat, bez obzira na pol, bude pravedno priznat. Ovakav nepokolebljiv i posvećen pristup ravnopravnosti postavlja temelje za inkluzivnu i pravednu budućnost – ne samo za muzičku industriju, već i daleko šire.

The post U neprestanoj borbi za rodnu ravnopravnost, EXIT se ističe sa timom koji čini dve trećine žena appeared first on EXIT Festival 2024.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *