Telegraf.rs - kultura

Selaković otvorio 26. Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je 26. Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i tom prilikom istakao da su u 21. veku napori i u otadžbini i naših ljudi u rasejanju usmereni da očuvamo srpski identitet i kulturu.

Selaković je ukazao da su u toj borbi za nacionalni identitet najugroženiji Srbi koji ne žive u svojoj državi već izvan matice.

“Ta borba vas koji ste u rasejanju da očuvate svoje srpsko ime i prezime, srpsku igru i pesmu, tradiciju, istoriju, istorijsko sećanje i pamćenje, jeste tamo gde vi živite najteža, ali po ovome što sam uveren da će Beograd imati prilike da vidi u naredna dva dana tokom manifestacije, najuspešnija”, rekao je Selaković, navodi se u saopštenju.

Ministar kulture je učesnicima poželeo da, ne samo narednu, 27, nego i svaku narednu Evropsku smotru folklora organizuju uvek sa još više ljudi.

“I da imamo što više naših odličnih kulturno-umetničkih društava koja se nadmeću u kvalitetu nastupa, ali i srca koje unose u svaki svoj korak i u svoj glas”, rekao je ministar.

Selaković je istakao da je uveren da će u tome uspeti.

“Republika Srbija, naš predsednik, naša Vlada, svi mi koji Vladu činimo, kao i ostali organi vlasti u tome ćemo vam pomagati i sada i u budućnosti”, poručio je Selaković.

Evropsku smotru folklora, 26. po redu, organizovala je Asocijacija srpskog folklora dijaspore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *