exit

Ponovo radi EXIT open air bioskop! Tokom festivala, posetioci će imati jedinstveno filmsko iskustvo

 Ipak, pored najzvučnijih muzičkih imena koji će do nedelje, 14. jula publiku voditi kroz magične noći, prisutni će imati priliku da uživaju i u specijalnom filmskom programu. Open air bioskop se, posle nekoliko godina, vratio na tvrđavu!

U skladu sa samim festivalom, i filmski program posvećen je muzici odnosno ljudima koji su svetsku muzičku scenu obogatili i ostavili neizbrisiv trag. Bioskop je postavljen na mestu nekadašnje Latino bine, projekcije će biti tokom svih dana trajanja Exita a biće prikazano ukupno 10 filmova.

Ponovo radi bioskop” kultna je rečenica iz filma Maratonci trče počasni krug”, a ovaj put može da se primeni i za EXIT! Posle nekoliko godina pauze, otvoreni bioskop se vraća na tvrđavu. Tokom nekoliko projekcija tokom dana, publika će moći da uživa u kultnim ostvarenjima posvećenim umetnicima koji su u muzici ostavili neizbrisiv trag. Platno je postavljeno na mestu gde se nekada nalazila Latino bina, a sledi detaljan pregled filmova koji će se prikazivati.

Četvrtak 11. jul

21:15 Soul boys of the western world

Britanski film iz 2014. godine prati muzičku scenu osamdesetih i kroz dokumentarnu formu prikazuje uspon, pad kao i ponovno okupljanje pop senzacije – benda Spandau Ballet”. Uz arhivske snimke koji nisu prikazivani ranije, film donosi priču iz ugla članova benda.

23:15 Liam Gallagher: As it was

Reč je o iskrena i pre svega emotivnoj priči o tome kako je jedan od najuzbudljivijih frontmena rock’n’rolla od vrtoglavih visina u vreme hitova grupe Oasis kao što je Champagne Supernove došao na loš glas i spao na život prepun ogorčenosti i pravnih bitki.

Krenuvši u solo karijeru na početku, Liam je reskirao sve kako bi ostvario najveći rock’n’roll povratak svih vremena.

Petak 12. jul 

21:15 Janis

U pitanju je emotivan dokumentarni film koji istražuje život i muzičko nasleđe ikone rok muzike, Janis Joplin. Režiran od strane Amy Berg, film duboko uranja u intimne detalje Janisinog života kroz arhivske snimke, intervjue sa njenim najbližim saradnicima i prijateljima, kao i kroz njene legendarno emotivne koncertne nastupe. Kroz priču o njenom usponu ka slavi, ali i njenim ličnim borbama i unutrašnjim demonima, ovaj film prikazuje kako je Janis Joplin postala simbol bunta i autentičnosti u svetu rokenrola šezdesetih godina.

23:15 Billie

Filmsko remek delo istražuje život i nasleđe nezaboravne Billie Holiday. Kroz izvanredne arhivske snimke, intervjue i nezaboravne muzičke nastupe, film otkriva duboke slojeve tragične, ali i inspirativne priče o ovoj legendarnoj džez pevačici. Režiran sa poštovanjem prema njenom nasleđu, ovaj filmbaca novo svetlo na njenu umetnost, njenu borbu za pravdu i njenu neosporivu emotivnu snagu koja je oblikovala muzičku scenu i društvo.

01:15 Miles ahead

Biografski film iz 2015. godine fokusira se na legendarnog džez trubača Milesa Davisa. Radnja filma se više fokusira na njegovu borbu sa zdravljem, kreativnom blokadom i povratku na muzičku scenu 1970-ih godina. Prati fiktivni susret Milesa Davisa sa novinarom, koji postaje svedok turbulentnih događaja u njegovom životu i karijeri. Kroz ovu priču, film istražuje Davisovu muzičku evoluciju, njegovu emotivnu borbu i uticaj na džez muziku. Don Cheadle je dobio pohvale za svoju transformaciju u ulozi Milesa Davisa, a film je primljen pozitivnim kritikama zbog svoje originalnosti i umetničkog pristupa prikazivanju života ovog legendarnog muzičara.

Subota 13. jul

21:15 Monage Daydream

Fiom govori o čoveku koji je smatran jednim od najvećih umetnika našeg vremena, David Bowie-ju koji je ostavio značajan trag u kulturi. Ispričan je kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke i neviđene performanse sa nastupa, a uveličan muzikom i rečima David Bowie-ja. Ovo je prvi film koji je zvanično odobren od strane Bowie Estate, a naslov filma se odnosi na njegovu pesmu iz 1972. godine. Svetsku premijeru je imao na festivalu u Kanu i bio je nominovan u kategoriji dokumentaraca na 95. dodeli Oskara.

23:15 Mystify

Dokumentarni film iz 2019. godine istražuje život i karijeru Michaela Hutchencea, frontmena popularnog australijskog benda INXS. Film je režirao Richard Lowenstein, koji je bio blizak prijatelj Hutchencea i koji je ranije radio s INXS na njihovim muzičkim videima. Radnja filma se fokusira na različite aspekte Hutchenceovog života, uključujući njegovu muzičku karijeru, uspon benda INXS, ali takođe i njegove lične izazove i borbe koje su konačno dovele do njegove tragične smrti 1997. Godine.

01:15 England is mine

Biografski film iz 2017. godine prati rane godine života Stevena Patricka Morrisseyja, poznatijeg kao Morrissey, frontmena legendarnog britanskog benda The Smiths. Radnja se fokusira na mladog Morrisseya tokom 1970-ih godina u Mančesteru, prikazujući njegovu usamljenost, umetničku ambiciju i odnos sa svojom porodicom. Kroz film pratimo kako se Morrissey izdvaja od svojih vršnjaka svojim jedinstvenim stilom i dubokim interesovanjem za poeziju, muziku i umetnost.

Nedelja 14. Jul

21:15 Bob Marley: One love

Dugo čekana filmska biografija o Bob Marleyu  opisuje život muzičara od ranog detinjstva, kada se već suočio sa velikim problemima. Reč je o snažnoj, iskrenoj i do sada neispričanoj priči o  najautentičnijem umetniku svih vremena koji je imao beskrajnu hrabrost da kroz svoju revolucionarnu muziku krene u borbu za ljudska prava i obrati se celom svetu, pokušavajući da ga napravi boljim. Ovo filmsko ostavrenje je urađeno u saradnji sa njegovom porodicom.

23:15 Mama Africa

Radnja filma se fokusira na životnu priču Miriam Makebe, od njenih skromnih početaka u Južnoj Africi, preko uspona na svetskoj muzičkoj sceni, do njenog angažmana u borbi protiv rasne segregacije i aparthejda. Makeba je bila poznata po svojoj moćnoj vokalnoj izvedbi i angažmanu na polju ljudskih prava. „Mama Africa“ koristi arhivske snimke, intervjue sa Makebinim prijateljima, porodicom i kolegama kako bi dočarao njenu izuzetnu muzičku i političku karijeru. Film je dobio pozitivne kritike zbog svoje dubine i emotivnog prikaza života ove ikone južnoafričke muzike i aktivizma.

The post Ponovo radi EXIT open air bioskop! Tokom festivala, posetioci će imati jedinstveno filmsko iskustvo appeared first on EXIT Festival 2024.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *