Telegraf.rs - kultura

Policija uhapsila i drugog muškarca osumnjičenog za krađu Benksijevog dela

Policija je uhapsila i drugog muškarca osumnjičenog za krađu Benksijevog umetničkog dela – saobraćajnog znaka za zaustavljanje na kojem se nalaze tri vojna drona.

Londonska policija je saopštila da je drugi uhapšeni muškarac u 40-im godinama i da je u pritvoru, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Muškarac u 20-im godinama uhapšen je u subotu zbog istog krivičnog dela.

On je pušten na slobodu do dalje istrage. To umetničko delo postavljeno je u petak na raskrsnici u Pekamu u južnom Londonu. Policija je pokrenula istragu nakon što je primila prijavu o krađi. Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se čovek kako drži bicikl za iznajmljivanje, dok je drugi muškarac stajao na sedištu bicikla i posegnuo da iseče Benksijevo umetničko delo pomoću rezača za vijke.

Zatim se vidi kako je potrčao niz ulicu nakon što je skinuo znak sa stuba. Otrgnuvši ga sa stuba, potrčao je niz ulicu i nestao iz vidokruga.

Nakon uklanjanja umetničkog dela, lokalne vlasti su u petak postavile novi saobraćajni znak da bi se izbeglo ugrožavanje ljudi. Benksijevi pratioci na Instagramu tumačili su njegov najnoviji rad i kao poziv na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Jedan od svedoka rekao je da se manja grupa ljudi okupila kako bi videla novopostavljeno umetničko delo, ali da nisu odmah bili svesni da prisustvuju krađi uličnog umetničkog dela koja se dogodila manje od sat nakon što je ulični umetnik Benksi objavio fotografiju dela na svojoj Instagram stranici u petak. Jedan vlasnik galerije procenio je da bi umetničko delo moglo da vredi i do 500.000 funti (oko 576.000 evra), prenosi Gardijan.

(Telegraf.rs)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *