exit

Nulti dan ili praznik popa na otvaranju Exita ’24

Burak Yeter, sa svojim zvonkim imenom od 5+5 slova dobar je poznanik publike na Exitu, a svet ga je malo bolje upoznao 2016. kada je izdao svoj prvi singl „Happy“, a zatim i vrlo uspešni „nastavak“, „Tuesday“, u kome mu vokalnu podršku daje Danielle Sandoval. Da li zbog toga što je poreklom iz Trabzona, na obali turskog mora ili zato što je vedri Bik u horoskopu, ali pesme mu odišu pozitivnom atmosferom i idealne su za leto, plažu i – julske vrućine pored Dunava. Osim jedne. A to je njegov najveći hit, „zaštitni znak“ španske krimi-serije „La casa de papel“, pod nazivom „My Life is Going On“, u kojoj mu pomaže Cecilia Krull – a ta pesma je obojena tamnim tonovima.

A onda, uz Buraka dolazi poseban spektakl, a to je kazahstansko „čudo od pevača“ – Dimash Qudaibergen, čovek sa neverovatnim rasponom glasa i apsolutnim sluhom. On će nastupiti kao specijalni gost Buraka Yetera. Iako poseduje teen-pop-superstar izgled i model je mnogih modnih brendova, ovaj 30-godišnjak je u potpunosti „zvezda novog doba“ i novog sveta. Iskoristio je centralnu poziciju Kazahstana na mapi Evroazije i napravio još kao vrlo mlad karijeru u rodnoj zemlji i bivšem SSSR-u (pobeda na Slovenskom bazaru 2015.), a zatim je počeo da širi svoju popularnost i na Kinu, gde je postao zvezda, a zatim i na Tursku, Emirate i istočnu Evropu, da bi zapadna Evropa i Amerika postale pokorene neposredno pre i posle pandemije, kada je ceo svet čuo za ovog nestvarnog izvođača. Proslavio se festivalima i TV-šouima, postao senzacija društvenih mreža, glumio u ruskim i kineskim serijama, pokazujući da je multikulturna centralna Evroazija možda mesto sa koga možemo očekivati možda i još svetskih zvezda – što nas ne čudi kada imamo u vidu koliko je K-Pop postao mejnstrim u poslednjih 10 godina. Dimash peva na čak 15 jezika, od kojih mnoge tečno i govori, a najčešće na ruskom, mandarinskom, engleskom, kazaškom i italijanskom. Definitivno, Glavna bina nikada nije dosad čula ovakve glasovne bravure, a sumnjamo da će ih uskoro i čuti, tako da nam se sprema pravi spektakl koji ne treba propustiti.

Pop-senzacija koja je obeležila 2024. godinu je mačkoljubivi Marko Purišić, poznat kao Baby Lasagna, a njegova karijera je posle Dore i naročito posle Pesme Evrovizije u Malmeu sa pesmom „Rim Tim Tagi Dim“, krenula meteorskom putanjom. Pre nekoliko dana izdao je singl „(Baby Lasagna) – And I“ u kome je iskombinovao lake melodije Taylor Swift, jugoslovensku i hrvatsku zabavnu muziku iz 60-ih i svu silu nostalgije, otvarajući sebi put ka svetskoj slavi. Dosadašnje pesme Baby Lasagne „plešu“ između različitih stilova, od njegovog „matičnog“ melodičnog metala i Rammsteina, do elektronike i summertime-popa, tako da očekujemo da će svaka sledeća pesma biti iznenađenje. Marko voli kritiku društva, i nastupa sa pozicije „obe noge na zemlji“, te su mu pesme „IG Boy“ i „Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much„ prave kritike sveta društvenih mreža i današnjice, a njegov magnetizam mu je doneo i hedlajnersko mesto na Sea Star Festivalu ’24 u rodnom Umagu. Marko je u alter-ego Baby Lasagne, zapravo, krenuo, po svojim rečima, kao što je David Bowie izmenjao plejadu alter-ega poput Ziggyja Stardusta, Alladina Sanea, ili Thin White Dukea, tako da ga možda, ako ostane dosledan prvobitnom naumu, budemo videli i kao neku drugu „stejdž personu“ u budućnosti, ali zasad je Baby Lasagna ona verzija Marka koja će uneti gromoglasni hit „Rim Tim Tagi Dim“, ali i druge pesme koje nagone na razmišljanje, na Glavnu binu u sredu navečer.

A gde je Marko, tu je i Teodora, tako smo bar navikli i u Malmeu, ali i kasnije, na festivalima koji su usledili. Teya Dora, srpska predstavnica na takmičenju koje je Baby Lasagna umalo osvojio, ima velike sličnosti sa Burakom Yeterom – u tom smislu da je jedna njena pesma, „Džanum“, takođe postala „zaštitnim znakom“ jedne megapopularne serije, odnosno, fenomena zvanog „Južni vetar: Na granici“, čijoj privlačnosti nisu odoleli ni Eric Roberts ili William Baldwin. Pesma „Džanum“ postala je viralna na TikToku, i brzo se proširila širom Evrope i sveta, a to nije ni čudo jer je Teya vrhunski muzički potkovana. Često je porede sa Billie Eilish zbog šaptavog i introvertnog stila i melanholične muzike i lirike, ali i sa Senidom, zbog ubacivanja balkanskih ritmova u balade. Njena pesma „Ramonda“ predstavljala je uspešno Srbiju na ovogodišnjem najšarenijem evropskom takmičenju, a biće zadovoljstvo videti je na Glavnoj bini na otvaranju Exita, kao jednu od dvoje „balkanskih heroja“ ovogodišnje Evrovizije.

Da je srpski gitarski pop daleko od usnulog, govore uspesi mnogih mladih bendova sa gitarama koji gaje energičan zvuk. Jedan od njih je i kruševački Keni nije mrtav, koji je već prvim albumom „Ajmo da plešemo“ iz 2021, skrenuo pažnju publike na sebe, a neumornim koncertnim nastupima konstantno nas je podsećao da ih moramo čuti. Krenuli su kao pank-pop/alter-rok bend, a ime su dobili po Keniju, junaku serije South Park, koji je imao običaj da umire na kraju svake epizode na grozomorne i maštovite načine. Objašnjenje članova benda je da su sledili logiku „Keni je pank, pank nije mrtav, Keni nije mrtav.“ Prvi album kritika je uporedila sa The Strokes ili Bloc Party, i postali su jedna od najvećih mladih nada srpske rok scene, da bi 2023. izdali singl sa drugog albuma „Pod tvojim prstima“, koji su sledili „Telo“ i „Nema nazad“, praveći zaokret prema stilu koji personifikuju Panic! At the Disco, Muse, Franz Ferdinand ili Måneskin, dakle, indie-pop, sa hitičnošću i izbrušenom produkcijom. Popularno nazvani „Keniji“, okušali su sreću pesmom „Dijamanti“ na Pesmi za Evroviziju ’24, a plesne gitare će nas povesti na žurku na otvaranju Exita ’24.

Otvaranje Exita u sredu upotpuniće i bruklinski artist Iniko, jedan od „najnebeskijih novih glasova na soul-trap sceni”, kako kažu biografi, koji nastavljaju opis. Talentovani producent, tekstopisac i multi-instrumentalista koji sebe opisuje kao „genderless” ili nebinarnu osobu, Iniko na neki način izvodi alternativnu soul revoluciju, dodajući u soul elemente trepa, roka, denshola i filmske muzike, i kako kažu „razbija okove binarnog poimanja sveta“, a najveći hitovi su, ponovo viralna na TikToku, pesma „Jericho“, ali i „Armor“ i „King’s Affirmation“, te će ova zanimljiva fuzija biti prvoklasan dodatak Nultoj večeri Exita ’24.

Listu izvođača zaključuje talentovana Whyte Fang, koju većina poštovalaca elektronske muzike već itekako dobro poznaje pod drugim imenom – superstar DJ Alison Wonderland. Alexandra Sholler, Australijanka (zanimljivo, hrvatskog porekla) koja se krije iza oba ova projekta, počela je da stvara „najmračniju muziku svoje karijere potaknutu depresivnim stanjima“ upravo pod ovim „tajnim imenom“, a „Beli očnjak“ (sa namernom pravopisnom greškom) joj je side-project. Prvi album „Genesis“ iskoračuje iz dosadašnje karijere dodajući budući da njena alternativna elektronika predstavlja intrigantnu mešavinu svega hitičnog i svega eksperimentalno mračnog iz raznih doba elektropopa i svih njegovih mogućih „potomaka“.

Sedam veoma žanrovski različitih, ali sjajnih izvođača (među kojima se kriju i neke „stare zvezde u novom ruhu“) predstavljaju razlog više da se ovaj „ekstra dan“ nikako ne preskoči. Tako vam Tesle i njegovog rođendana, nemojte preskočiti. Tesla bi bio ponosan da vidi šta sve mogu da urade umetnici s njegovom naizmeničnom strujom. Pa da mu nazdravimo za nebeski rođendan uz ples na Tvrđavi!

Autor: Žikica Milošević

The post Nulti dan ili praznik popa na otvaranju Exita ’24 appeared first on EXIT Festival 2024.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *