Telegraf.rs - kultura

Karađorđevićima uručen portret Kralja Petra II slikara Vase Pomorišca

Umetnički portret Kralja Petra Drugog u uniformi konjičkog potporučnika, slikara Vase Pomorišca iz 1940. godine, uručen je danas porodici Karađorđević uz prisustvo ministra kulture Nikole Selakovića u Belom dvoru.

Ovaj portret je dar dugogodišnjeg prijatelja porodice Karađorđević Radivoja Dizdarevića.

Selaković je na svečanosti izrazio zadovoljstvo što govori povodom značajnog događaja za srpsku kulturu i poručio da će Ministarstvo nastaviti da što bolje prikuplja delove srpske istorije rasute po svetu.

Foto: PR Kraljevskog Dvora/ Igor Ursić (HO)

– Ovim povodom još jednom se setimo Vase Pomorišca. Sjajno delo ovog velikog srpskog umetnika, na kojeg Ministarstvo kulture često podseća kroz izložbe naših ustanova kao što su Galerija Marice srpske, blista na najprirodnijem mestu na svetu, u kući u koju se vratio Kralj Petar Drugi. Ministarstvo kulture čestita na plemenitosti i darodavcu ove slike, to shvatamo kao još jedan znak da smo svi zajedno na pravom putu da sjaj ovog dela vidimo kao orjentir koji nas vodi ka boljem svetu koji gradimo zajedno u umetnosti i čoveštvu u svim domenima života – istakao je Selaković.

Princ Aleksandar je naveo da su njegovi preci, iako često viđeni kao vojnici, bili veliki ljubitelji i pokrovitelji umetnosti, posebno domaćih umetnika.

– Kao posledica nesrećnih okolnosti prouzrokovanih burama u našoj nacionalnoj istoriji, mnoga od ovih umetničkih dela odneta su i završila negde daleko, ne samo od našeg porodičnog doma, već i od Srbije. Veoma sam srećan što se sada vraćaju u našu zemlju gde i pripadaju, kako bi narod naše zemlje mogao da ih vidi i uživa u njihovoj lepoti. To je od izuzetne važnosti za našu kulturnu baštinu, za naše nasleđe – rekao je on i zahvalio Dizdareviću na poklonu i doprinosu srpskoj kulturi.

Pored ovog portreta, izložene su i ostale umetničke slike koje su tokom prethodnih dvadeset godina zalaganjem princa Aleksandra i uz pomoć dobrotvora postali deo Kraljevske zbirke.

U zbirci su se našla dela Jovana Bjelića, Vase Eškićevića, Špira Bocarića, Koste Hakmana i drugih istaknutih umetnika iz vremena Kraljevine Jugoslavije.

Novi umetnički predmet, oslikan tehnikom ulja na platnu, pored umetničke vrednosti ima izuzetan istorijski značaj.

Izložba dela srpskog slikara Vase Pomorišca, otvorena je u oktobru prošle godine u Galeriji Matice srpske i privukla je veliku pažnju javnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *