Telegraf.rs - kultura

Izložba „Marokanski kaftan-Odeća poznata širom sveta“ otovrena u Etnografskom muzeju

Izložba Marokanski kaftan Odeća poznata širom sveta“ svečano je večeras otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložbu su otvorili supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž i v.d. direktora Etnografskog muzeja Marko Krstić.

Marokanski kaftan poklon je Ambasade Kraljevine Maroka Etnografskom muzeju, saopšteno je iz te ustanove.

Krstić je zahvalio na poklonu i naglasio da on na najbolji mogući način povezuje kulturnu saradnju dve zemlje jer “očitava prisnu vezu između dve nošnje, kaftana i naše bindali haljine koju čuvamo u zbirkama”.

-Bez obzira na geografsku udaljenost dve zemlje, siguran sam da su građani Srbije veoma zainteresovani da se bolje upoznaju sa kulturnom scenom Maroka u cilju izgradnje mostova između dva naroda, istakao je Krstić.

Belhaž je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli realizaciji i organizaciji ove izložbe sa ciljem promocije bogate kulture marokanskog kaftana posebno ističući podršku Ministarstva kulture Srbije i Etnografskog muzeja.

-Nadam se da će kaftan star pet generacija, koji je Ambasada Maroka poklonila Muzeju, poslužiti kao znak prijateljstva naša dva naroda i da će srpskoj javnosti pružiti uvid u jedan delić ogromne etnologije Maroka, naglasio je Belhaž.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *