exit

Green EXIT predstavlja inovativna solarna rešenja za bolju energetsku efikasnost EXIT kampa

Uz rešenja za reciklažu, proširen mobilni sistem sakupljanja ambalaže i nagradne aktivacije, očuvanju životne sredine moći će da doprinesu svi posetioci festivala. Gosti EXIT kampa imaće priliku da isprobaju zero-plastic kozmetiku, a kroz učvršćenu saradnju sa naučnim Institutom „Mihajlo Pupin“ Beograd, u kampu će biti instalirane dve značajne inovacije za energetsku efikasnost.

Exitova ekološka usmerenja još su osnaženija u poslednje dve godine članstvom u Green Deal Circular Festivals asocijaciji, ozvaničenim na ADE Green 2022 konferenciji za održivost, inovacije i društvene promene u muzičkoj industriji, u Amsterdamu. Asocijacija funkcioniše uz podršku holandske vlade i broji preko 50 evropskih muzičkih festivala, među kojima je EXIT prepoznat kao jedan od pionira u produkciji održivih događaja. Ove sezone iznenadiće svoje posetioce i goste EXIT kampa novim, zelenijim rešenjima. 

Kao deo Green Deal Circular Festivals grupe, spoznali smo dosta novih mogućnosti za ozelenjavanje festivala, inspirisali se primerima drugih festivala koji prednjače u ekološkim aspektima organizacije i dodatno osvestili značaj umrežavanja i duha otvorenog za inovacije. Pred nama je još dugačak put i ne može sve preko noći, ali nema stajanja! Ponosni smo što iz godine u godinu  imamo sve veću podršku kako posetilaca festivala tako i naših prijatelja i partnera među kojima su i ekolozi i naučnici,“ ističe u susret novom izdanju EXIT festivala Ida Siljanović, programski menadžer EXIT Fondacije i jedan od pokretača platforme Green EXIT.  

Intenzivirana saradnja sa krugom naučnika u razradi Green EXIT rešenja za 2024. godinu, po preporuci kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj, rezultirala je dvema važnim inovacijama za veću energetsku efikasnost koje potpisuje Centar za robotiku naučno-istraživačkog Instituta „Mihajlo Pupin“ Beograd. U pitanju su prototipi solarne panel gitare i solarnog grejača vode modularnih, rasklopivih i prenosivih uređaja, koji će biti pozicionirani na gradskoj plaži Štrand, u zoni EXIT kampa. 

Solarna panel gitara je inovativno tehničko rešenje koje formom podseća na muzički instrument – gitaru, dimenzije 6.2 metara dužine i 2.2 metara širine, a funkcionalno predstavlja foto-naponski solarni agregat koji generiše električni napon. Uređaj će služiti na recepciji EXIT kampa, obezbeđujući korisnicima potrebnu električnu energiju. 

Solarni grejač vode je jednostavno ekološko rešenje za snabdevanje mobilnih tuševa toplom vodom u EXIT kampu, koje oblikom podseća na gramofonsku ploču. Već od ove godine, jedan deo korisnika kampa moći će da se tušira toplom vodom iz obnovljivih izvora energije, dok je za naredna izdanja Festivala u planu i proširenje kapaciteta. 

Partnerstvo između EXIT festivala i naučno-istraživačkog Instituta Mihajlo Pupin Beograd širi domete kreativne industrije u oblasti energetske efikasnosti, približavajući nauku, kulturu i zabavu, u cilju aktivnije promocije zelenih ideja i društvene odgovornosti, a sve to kroz zaokret u vizuelnom identitetu Exita, kao vodećeg brenda među festivalima. Kroz kreativnu umetničko-tehničku formu, udruženo šaljemo nedvosmislenu poruku mladim generacijama – posetiocima festivala, o značaju zaštite životne sredine i ulozi nauke i umetnosti  u njihovoj promociji“, ističe o prvom zajedničkom projektu na Green EXIT platformi Dr Aleksandar D. Rodić, diplomirani inženjer, naučni savetnik, rukovodilac Centra za robotiku i podpredsednik Skupštine Instituta Mihajlo Pupin Beograd. 

Oba idejna rešenja su realizovana uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. Takođe, projekat je finansijski podržan i od Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Kroz Green EXIT platformu reciklaža je već godinama u fokusu, a za ovu godinu proširen je mobilni sistem sakupljanja ambalaže i publika će uživati u brojnim nagradnim aktivacijama. Dodatno, kroz projekat INSPIRE – koji Evropska unija podržava pod okriljem programa Horizon, EXIT će gostima kampa omogućiti da probaju kvalitetna zero-plastic kozmetička rešenja – šampone i kupke u razgradivoj ambalaži, koji ne škode prirodi.

The post Green EXIT predstavlja inovativna solarna rešenja za bolju energetsku efikasnost EXIT kampa appeared first on EXIT Festival 2024.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *