Telegraf.rs - kultura

“Britanci i drugi svetski rat u Jugoslaviji” u Belom dvoru: Svedočanstvo zajedničke prošlosti dva naroda

Izložba “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” koja je otvorena u Belom dvoru u Beogradu, ima za cilj da prikaže sliku Velike Britanije i Srbije koje su se zajedničkim snagama borile protiv fašizma, rekao je autor Nik Ilić.

– Predstavili smo sliku oružanih snaga Velike Britanije pripremljene ukoliko Kraljevina Jugoslavija uđe u rat protiv Nacističke Nemačke. Postavka predstavlja saradnju sa pripadnicima Jugoslovenske vojske i pobedu nad fašizmom, rekao je Ilić za Tanjug.

Princ Aleksandar Karađorđević je istakao da izložba predstavlja značajno svedočanstvo zajedničke prošlosti dve zemlje i dva naroda.

– Simbolično, organizuje se na 80. godišnjicu dve važne tajne operacije iz Drugog svetskog rata – Haversak i Halijard. Jubilej je svakako povod, ali mnogo je bitnija sama suština, glavni motiv ove izložbe, a to je istina. Prava slika o jednoj od najozloglašenijih tragedija u istoriji čovečanstva u našoj zemlji, bila je predugo skrivana tokom vremena diktature, rekao je Karađorđević.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson naglasio je važnost kulturnih događaja jer oni “doprinose saradnji i dobrim odnosima ove dve zemlje”.

– Moramo da istaknemo ulogu srpskog naroda koji je najviše stradao tokom Drugog svetskog rata. Čovečanstvo ne sme da zaboravi kakve su posledice rata, kazao je Ferguson.

Na izložbi su predstavljene istorijske fotografije i dokumenta koje je Ilić prikupio i pripremio kako bi ovekovečio akcije oficira i vojnika oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i britanskih vojnih misija koje su delovale u okupiranoj Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Prikupljeni su iz Imperijalnog vojnog muzeja i Državnog arhiva Londona, kao i privatnih kolekcija rođaka onih koji su se borili zajedno sa jugoslovenskim narodom između 1941. i 1945. godine.

Izložba će biti otvorena do 21. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *